Pot fi vindecate pisicile cu peritonită infecțioasă felină?

9.14-FIPV.jpg

Peritonita infecțioasă felină (FIP) este o boală virală a pisicilor cauzată de anumite tulpini ale unui virus numit coronavirus felin. Majoritatea tulpinilor de coronavirus felin se găsesc în tractul gastrointestinal și nu provoacă boli semnificative. Acestea sunt denumite coronavirusul enteric felin (FeCV). Pisicile infectate cu FeCV nu prezintă, de obicei, niciun simptom în timpul infecției virale inițiale, dar pot prezenta ocazional scurte episoade de diaree și/sau semne ușoare ale căilor respiratorii superioare, de la care se recuperează spontan. De obicei, pisicile infectate cu FeCV generează un răspuns imunitar prin care se produc anticorpi împotriva virusului în termen de 7-10 zile de la infectare.
La aproximativ 10% dintre pisicile infectate cu FeCV, una sau mai multe mutații ale virusului îi pot modifica comportamentul biologic, ceea ce face ca celulele albe din sânge să fie infectate cu virusul și să îl răspândească în tot corpul pisicii. Atunci când se întâmplă acest lucru, virusul este denumit FIPV. O reacție inflamatorie intensă la FIPV apare în jurul vaselor din țesuturile în care se localizează aceste celule infectate, adesea în abdomen, rinichi sau creier. Această interacțiune dintre sistemul imunitar propriu al organismului și virus este responsabilă pentru dezvoltarea FIP.
Din păcate, nu există un tratament specific pentru PIF. Deși a fost raportată recuperarea semnelor, aceasta este neobișnuită. Până la 95% dintre pisicile cu FIP vor muri din cauza bolii. Cu toate acestea, unele măsuri de susținere, inclusiv drenarea acumulărilor excesive de lichid, pot oferi o ameliorare temporară. Au fost încercate o varietate de medicamente concepute pentru a reduce răspunsul imunitar anormal la virus sau pentru a reduce capacitatea virusului de a se reproduce.